Fallopia multiflora- Falopia

Face parte din Familia Polygonaceae (Poligonacee), este o plantă medicinală tradiţională originară din China. Fallopia multiflora este o plantă perenă, cățărătoare care se poate prinde de alte plante, cum ar fi arbuștii sau copacii, pentru a-și sprijini tulpinile şi poate ajunge până la 10m lungime. Creşte pe versanţii munţilor, în fisuri de stânci, la altitudini de 200-3000 de metri.

Fallopia multiflora este o plantă care crește bine în soluri bine drenate, fertile și cu un pH situat între 5 și 7,5. De asemenea, preferă soluri care sunt umede, dar bine aerate. Această plantă este capabilă să se adapteze la o gamă largă de soluri, inclusiv la cele argiloase, nisipoase și loamy (combinație echilibrată între nisip, lut și material organic).

Este o plantă robustă și rezistentă, care poate crește și se dezvolta într-o varietate de condiții de sol, deși condițiile ideale de sol vor duce la o creștere mai bună și la o producție mai mare de rădăcini.

Alte denumiri: troscot chinezesc (chinese knotweed), tuber fleeceflower, He shou wu (Domnul He cu părul lung), Fo-Ti, Fo-Ti-Teng, rădăcină de fo-ti.

Sinonime: Fagopyrum multiflorum, Bilderdykia multiflora, Aconogonon hypoleucum, Helxine multiflorum, Pleuropterus cordatus, Pleuropterus multiflorus, Polygonum multiflorum.

Un renumit erborist chinez Li Ching Yuen, care s-ar fi născut în 1677, despre care se ştie că a trăit timp de 256 de ani, şi că a folosit zilnic rădăcina aceastei plante, avea o filozofie cu privire la viaţa lungă: „să păstraţi o inimă liniştită, staţi ca o broască ţestoasă, mergeţi vioi ca un porumbel, şi dormiţi ca un câine”. Această relatare este prezentă în unul dintre articolele New York Time în 1933, unde Guvernul chinez imperial l-a felicitat pentru aniversarea a 150-200 de ani.

Descrierea plantei: planta are tulpini cățărătoare care pot ajunge până la 4 metri lungime și frunze verzi în formă de inimă. Florile sunt mici și au o culoare albă sau roz pal. Partea de interes medicinal este rădăcina, care este lungă și fusiformă, având o culoare maronie. Rădăcina este adesea procesată și uscată, iar apoi utilizată sub formă de extract sau decoct în medicina tradițională.

Substanţe: rădăcina de Fallopia multiflora conține o serie de substanțe active, inclusiv: glicozide stilbenice cum ar fi trans-resveratrolul și piceatannolul, polizaharide cum ar fi 2-acetil-amino-2-desoxi-D-glucanul și beta-D-fructofuranozidele, antrachinone cum ar fi emodina și chrysophanol, fosfolipide și fosfatidiletanolamine, aminoacizi, cum ar fi leucina, izoleucina și valina, vitamine și minerale, cum ar fi niacina, riboflavina, vitamina C, fier, zinc și mangan.

Utilizare: rădăcina sa este folosită în medicina tradițională chineză pentru a trata diverse afecțiuni, precum insomniea, disfuncția erectilă, îmbătrânirea prematură și pentru a promova sănătatea generală. Rădăcina acestei plante care este dulce-amăruie şi uşor astringentă, are efect de întinerire, asigurând o viaţă lungă. Este considerată un tonic pentru ficat , rinichi, împotriva ameţelilor, slăbiciunii datorate circulaţiei sangvine deficitare, împiedică încărunţirea prematură a părului, îmbătrânire prematură, disfuncţie erectilă, dermatită, ateroscleroză, insomnie, rădăcina este folosită şi în preparate cosmetice pentru piele şi păr. Rădăcina este adesea procesată și uscată, iar apoi utilizată sub formă de extract sau decoct în medicina tradițională.

Beneficii: promovează sănătatea ficatului și rinichilor, susține sănătatea sistemului cardiovascular, îmbunătățește starea de spirit și poate reduce anxietatea și depresia, poate ajuta la menținerea sănătății oaselor și la reducerea riscului de osteoporoză, poate ajuta la îmbunătățirea circulației sanguine și a fertilității masculine, poate avea efecte antioxidante și antiinflamatorii.

Atenţionare: deși rădăcina de Fallopia multiflora este utilizată în mod tradițional ca tratament pentru diverse afecțiuni, aceasta poate avea și unele efecte secundare și contraindicații. Câteva dintre acestea includ: reacții alergice: unele persoane pot dezvolta o reacție alergică la rădăcina de Fallopia multiflora, în special dacă au o sensibilitate la plante din aceeași familie botanică, interacțiuni cu medicamente: rădăcina poate interacționa cu unele medicamente, cum ar fi anticoagulantele și medicamentele pentru diabet, probleme hepatice: utilizarea pe termen lung sau în doze mari poate crește riscul de probleme hepatice, cum ar fi hepatita sau leziunile hepatice, probleme renale: utilizarea excesivă pe termen lung poate duce la leziuni renale sau la formarea de pietre la rinichi, întârzierea ciclului menstrual: rădăcina de Fallopia multiflora poate cauza întârzierea sau absența ciclului menstrual la femei.

Stiaţi că: cel mai longeviv om din lume din toate timpurile, conform actelor de naştere autentice, a fost o femeie pe nume Jeanne Calment din Franţa, care s-a născut pe 21 februarie 1875 şi a murit în data de 4 august 1997, a avut 122 ani şi 164 zile?

 

                                                     Jeanne Calment

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:

Comentariile sunt închise.