Ajuga reptans- Vineţica

 

Face parte din Familia Lamiaceae/Labiatae, este o plantă perenă, înaltă până la 30 cm, preferă un sol bine drenat şi umed, dar rezistă cu bine şi perioadelor secetoase, originară din Europa, Asia şi Africa de nord, i se mai spune şi lavrentină, tămâiţă;

Florile: sunt hermafrodite – au organe masculine şi feminine, şi sunt polenizate de albine, mici de culoare albastru-violet, înfloreşte în lunile aprilie-iunie.

Frunzele: sunt bazale în rozetă, ovat-spatulate, întregi sau crenate, de un colorit întunecat cu accente mov spre violet.

 

 

Tulpina: este erectă cu patru feţe, din care două acoperite de pilozităţi;

De la plantă se foloseşte partea aeriană cu rol antiinflamator, astringent, un bun sedativ, tonic cardiac, cu rol antigonadotrop, antitirotropic, dar şi rădăcina care este recomandată pentru afecţiunile glandei tiroide, în cazul guşii edemice sau a măririi tiroidei, reglarea ritmului cardiac şi în cazul palpitaţiilor, efect fortifiant asupra ţesuturilor, tratamentul tulburărilor legate de tractul respirator.

 

 

Vineţica era folosită pe vremuri la tratarea rănilor, dar şi ca laxativ uşor, în prezent are şi aplicaţii cosmetice, oferind pielii iritate un aspect fin şi sănătos;

 

 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:

Comentariile sunt închise.