Castelul Ghika din Dofteana, Jud. Bacău

Castelul Ghika se află pe Valea Trotuşului, în Comuna Dofteana, Jud. Bacău, acesta face parte din imobilele deţinute de Familia Ghika. Este amplasat în mijlocul unui parc în apropierea căreia se află un mic iaz, având o înfăţişare aparte cu 2 turnuri asimetrice dotat cu 4 nivele: demisol, parter, etaj şi mansardă.

Este construit de un arhitect italian cu materiale provenite din străinătate, în stil romantic la sfârşitul secolului al XIX-lea din dorinţa omului politic Neculai N. Ghika. Castelul a servit ca loc de vacanţă şi vânătoare pentru Familia Ghika care la vremea aceea oferea condiţii de vânătoare şi recoltare de trofee.

Începând cu Al Doilea Război Mondial (1939), castelul a suferit degradări dar şi distrugeri devenind pe rând sediu al unor instituţii publice: spital TBC, casă de copii, sanatoriu de reumatologie infantilă, a avut parte de 2 incendii, devastări din partea armatei germane şi sovietice. Chiar şi comuniştii dar şi localnicii nu au ratat ocazia de a lua câte ceva din acesta.

Castelul si parcul din jur fac parte din patrimoniul naţional de istorie şi arhitectură, în prezent castelul este proprietate privată iar parcul poate fi închiriat pentru diferite evenimente. Acesta este parţial renovat şi se poate vizita.

 

Alte obiective turistice din Jud. Bacău:

Ansamblul Palatului Ghika, Comăneşti, Jud. Bacău construit în anul 1890 după planurile arhitectului francez Albert Galleron cel care a proiectat Ateneul Român din Bucureşti. A fost reşedinţa lui Dimitrie Ghika (Ghika Comăneşteanu)-unul dintre cei mai faimoşi exploratori români până în anul 1946 când a fost confiscat de comunişti. În prezent în palat funcţionează Muzeul de Etnografie şi Artă „Dimitrie Ghika”– Comăneşti. Reşedinţa aparţine Primăriei fiind cumpărat în anul 2019 cu 500.000 euro şi este primul monument de acest fel din Jud. Bacău cumpărat de o autoritate locală.

Palatul Ştirbei din Dărmăneşti, datează de la sfârşitul sec. al XIX-lea, aparţine politicianul român Gheorghe Ştirbei (George Barbu Ştirbei) şi Elisabeta Băleanu, este construit de meşteri italieni după planurile arhitectului Nicolae Ghica- Budeşti (după planurile arhitectului s-au construit Mausoleul lui Vasile Alecsandri din Mirceşti, Jud. Iaşi dar şi Muzeul Ţăranului Român, Bucureşti). Din păcate Palatul Ştirbei nu poate fi vizitat deoarece este proprietate privată…

Barajul Poiana Uzului, Dărmăneşti, Jud. Bacău– scopul principal al barajului este de a alimenta cu apă potabilă oraşele Dărmăneşti, Comăneşti, Bacău, Târgu Ocna, Oneşti şi producerea de energie electrică. Acesta este un baraj de greutate prevăzut cu întăritură în formă de pilastru servind la mărirea rezistenţei barajului (cu contraforţi). Are înălţimea de 84 m, lungimea de 507 m. Lacul Poiana Uzului format datorită intervenţiei omului (antropic) are lungimea de 3,75 km, adâncimea de 64,7 m, suprafaţa de 334 hectare şi volumul de 98 milioane metri cubi.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *