Ce se întâmplă cu organismul tău dacă nu mănânci şi bei apă ?

 

Experţii în tehnicile de supravieţuire vorbesc mereu despre „Regula de Trei”, putem rezista fără aer doar 3 minute, pe timp de viscol putem rezista doar 3 ore fără adăpost, fără mancare 3 săptămâni, şi putem rezista doar 3 zile fără să bem.

Cu toţii ştim cât de important este să ne ţinem corpul hidratat, dar ştim cu adevărat efectele lipsei de apă? Corpul nostru în mare parte este format de apă aproximativ 65%, muşchii şi rinichii au în compoziţie 73% apă, sângele 83%, plămânii 90%, creierul 76%, iar aceasta se pierde zilnic prin transpiraţie, respiraţie şi urinare, aşa că este important să reechilibrăm nivelul hidric al organismului printr-un consum corespunzător de apă.

De fapt, de ce nu luaţi un pahar cu apă chiar acum înainte să terminaţi articolul de citit? Voi aştepta…

 

 

Deshidratarea poate provoca tot felul de probleme pe termen scurt şi lung:

1. Urina de culoare închisă: când nu beţi destulă apă rinichii elimină în vezica urinară mai multe reziduuri, printre care toxine, proteine, celule roşii moarte şi alte substanţe care trebuie îndepărtate din corp, astfel urina capătă o culoare închisă şi miros puternic neplăcut.

2. Senzaţie permanentă de foame în special pentru dulciuri:  poftele alimentare poat fi un semn de deshidratare, obişnuinţa de a mânca lucruri dulci, atunci când crezi că îţi este foame sau crezi că corpul tău vrea dulce tot timpul, bea un pahar mare cu apă, dacă după 10-15 minute dacă nu îţi mai este foame, înseamnă că organismul tău avea nevoie de apă, iar senzaţia de foame era falsă. Din păcate, creierul are o mare problemă în a distinge nevoia de mânca şi cea de a bea apă, iar noi alegem să mâncăm în loc să bem apă, deshidratarea uşoară este deseori interpretată greşit ca fiind foamea, astfel acestea se vor concretiza în surplus ponderal.

3. Gura uscată: gura uscată sau lipicioasă, este unul dintre semnele cele mai logice de deshidratare, în timp ce poate fi cauzată de medicamente sau îmbătrânire, merită să vedem dacă apa va ajuta la rezolvarea problemei.

4. Ştiaţi că atunci când sunteţi deshidratat creierul se poate micşora?: deshidratarea „obligă” organismul să absoarbă lichide din toate ţesuturile, inclusiv pe cele de la nivelul creierului. Prin urmare creierul „se scufundă” la propriu îndepărtându-se de craniu, astfel, receptorii durerii sunt declanşaţi şi apar durerile de cap. Când bei apă, creierul îşi revine şi durerea de cap dispare.

 

 

5. Somnolenţa: deshidratarea duce la oboseală, senzaţia de epuizare şi lipsă de energie, aceasta se datorează faptului că fluxul sanguin este redus, iar inima trebuie să pompeze mai mult pentru a primi oxigen şi substanţe nutritive. Aşadar, în loc să bei o cafea care deshidratează, bea un pahar mare cu apă.

 

 

6. Dureri de articulaţii: apa are rol de lubrifiant pentru articulaţii şi facilitează glisarea suprafeţelor articulare acoperite de cartilaj. Dacă corpul nu primeşte suficientă apă, celulele din care este format cartilajul sunt treptat distruse, iar articulaţia devine dureroasă. Dacă te confrunţi cu dureri articulare, încearcă înainte de toate să bei mai mult apă.

7. Respiraţie urât mirositoare (halitoza): halitoza poate fi consecinţa deshidratării, apa potabilă vă poate descompune saliva, şi la rândul său elimină mirosul din gură cauzat de bacterii.

8. Constipaţia: deshidratarea este una dintre cauzele principale ale constipaţiei, organismul va absorbi cât mai mult lichid din ţesuturi, inclusiv din colon, şi astfel apare constipaţia. Hidratarea este esenţială pentru un tranzit intestinal sănătos, deoarece înmoaie materiile fecale şi uşurează astfel procesul de defecaţie. Fără apă corpul nostru nu poate digera mâncarea.

 

 

Constipaţia poate fi şi o consecinţă a sedentarismului, hipotiroidismului, a stresului, a inflamaţiilor intestinale. Pentru a preveni constipaţia, bea cât mai multă apă şi consumă des alimente bogate în fibre precum fructe şi legume proaspete.

9. Piele uscată şi ridată: deshidratarea stă la baza pielii sensibile, iritate, inflamate şi a mâncărimilor supărătoare. În cazul deshidratării severe, pielea se poate descuama, ajungându-se chiar la sângerarea tegumentului. Pentru a evita aceste neplăceri hidrataţi-vă corect!

10. Concentrare deficitară: deshidratarea înseamnă mai mult decât simptome fizice, aceasta duce la dificultăţi de a percepe lucrurile, ca fiind mai dificile decât sunt ele în realitate.

 11. Cantităţi reduse de urină: o persoană sănătoasă urinează de 6-7 ori într-un interval de 24 ore, dacă nu bei destulă apă, va fi mai puţin lichid care să înlocuiască pierderile prin transpiraţie. Astfel, rinichii reţin cât mai mult lichid, pentru a preveni deshidratarea, iar tu vei observa că ai nevoie să mergi la toaletă mai rar şi elimini cantităţi mici de urină. Dacă urinezi mai puţin de şase ori pe zi, e cazul să bei mai multă apă.

 

 

Mâncarea ne oferă nutrientele esenţiale pentru a avea energia necesară vieţii de zi cu zi, fără substanţele din mâncarea ingerată nu ai fi capabil să faci diferite activităţi, dacă aportul nutriţional din alimente ar scădea drastic organismul s-ar deteriora încetul cu încetul.

Prin urmare apare o stare accentuată de iritabilitate, urmată de depresie, pentru că lipsa de vitamine şi minerale necesare funcţionării creierului duce la deteriorarea stării psihice, aceasta este starea de cetoză- este starea patologică în care corpul tău începe să descompună grăsimea stocată pentru că nu mai are glucoză.

 

 

Masa musculară va avea cel mai mult de suferit, explicaţia constă în faptul că atunci când nu te mai alimentezi, corpul tău începe să descompună proteinele din muşchi în aminoacizi şi ulterior în glucoză, şi glicogenul din ficat începe să fie transformat în energie pentru a putea alimenta organismul.

După câteva zile se instalează oboseala care nu dispare indiferent de numărul orelor de somn şi va scădea temperatura corpului, senzaţia de foame dispare cu totul (anorexie). Modificările survenite în aspectul fizic al corpului sunt evidente, această slabiciune profundă a corpului poartă numele de caşexie.

 

 

Acest proces de canibalizare adică, corpul continuă să se mănânce, aceasta pentru că e în căutare de surse de energie din orice, mergând până la oase, până cand corpul nu mai are ce descompune şi poate provoca decesul prin înfometare sau prin complicaţii aduse prin înfometare.

 

 

În interiorul corpului tău situaţia este cu adevărat gravă: numărul de globule albe scade, apărând predispoziţia la diverse afecţiuni şi infecţii, sistemul respirator, ficatul şi creierul vor înceta să mai funcţioneze.

 

 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *