Cascada cu apă termală Topliţa, unică în România!

 

În România există multe locuri unice, dar multe dintre ele sunt foarte puţin cunoscute sau promovate, este clasificată ca fiind a doua formaţiune de acest fel din Europa. În Saturnia-Italia mai există o astfel de cascadă.

Cascada termală Topliţa este un monument al naturii, declarată pe data de 12 aprilie 2000 arie protejată de interes naţional  de tip geologic şi peisagistic. Este situată în Jud. Harghita pe teritoriul administrativ al oraşului Topliţa, care se întinde pe o suprafaţă de 0,50 ha.

Vestită pentru frumuseţe, dar mai ales pentru unicitate la nivel naţional, face parte din rezervaţia geologică, aflată în lunca râului Mureş, pe strada Cascadei. S-a format în urma depunerilor de calcar şi traventin, precipitate din apa termominerală, depusă pe vegetaţie, oferind o privelişte deosebită.

 

 

Căderea de apă termală provine din izvorul Bradul, este bogată în carbonat de calciu, iar temperatura apei este de 27 grade la sursă, dar se mai răceşte în timpul căderii apa schimbându-şi neîncetat aspectul, de la alb la brun-închis care se formează datorită travertinului din straturile inferioare, aflat într-un proces continuu de depunere.

 

Având în vedere temperatura constantă a apei în toate anotimpurile şi pentru că asta îi este caracteristică Judeţului Harghita-temperaturile foarte scăzute, cascada nu îngheaţă, defapt, nu îngheaţă de tot, căci temperaturile scăzute doar îmbracă suprafaţa cascadei în ţurţuri cu aspect de stalactite oferindu-i cascadei un aspect spectaculos.

S-a întâmplat în ianuarie 2015, când s-a înregistrat -29 grade şi cascada arăta aşa, vă sfătuiesc să o vizitaţi oricum, oferă spectacole inedite indiferent de anotimp.

Mai mult decât atat, pe lângă miraculoasa cascadă, în Localitatea Topliţa se găsesc şi două izvoare de apă termală cunoscute sub denumirile de Băile Urmanczy şi Banffy, de aici şi Ştrandurile cu apă termală din Topliţa.

Ştrandul Banffy cu apă termală:

Să nu uităm de cele două pârtii, aflate una lângă alta într-un cadru natural, la poalele Munţilor Gurghiu la o altitudine de 850 metri, şi anume Pârtia Bradul de 1000 metri şi Pârtia Măgheruş de 500 metri.

Datorită amplasamentului extraordinar, pârtiile beneficiază de o frumoasă panoramă spre Munţii Călimani, dar şi spre oraşul Topliţa.

Domeniul schiabil de la Topliţa, se găseşte la circa 3 km de centrul oraşului, în direcţia Localităţii Măgheruş, componentă a Municipiului Topliţa.

Pârtia Bradul este dotată cu teleschi, destinată schiorilor începători, diferenţa de nivel este de 125m, înclinaţia pârtiei este medie de 11%.

Pârtia Măgheruş este dotată cu teleschi, destinată schiorilor avansaţi, diferenţa de nivel este de 125m, înclinaţia pârtiei este medie 23%.

Pentru distracţie găsim Pista de Bob din Topliţa care este căutată de mulţi turişti fiind cea mai lungă din ţară având aproape 2 km lungime iar viteza maximă care poate fi atinsă este de 45 km/h. Lângă pista de bob se află şi pista de snow tubing. Acestea vor funcţiona şi pe timp de iarnă. În judeţul Harghita piste de bob mai găsiţi în Borsec şi Lunca de Sus.

Programul de funcţionare pârtii schii, pista de bob şi snow tubing este zilnic de la ora 10:00 la ora 18:00.

 

 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *