Râpa Roşie – „Micul Canion al României”

 

Rezervaţie naturală, geologică din anul 1950, unică în ţară, denumită popular şi „Micul Canion al României”, cu o suprafaţă de 10 ha, este situată în extremitatea sud-vestică a Podişului Secaşelor, pe malul drept al Secaşului Mare, în Judeţul Alba, la circa 4 km de oraşul Sebeş.

Singura rezervaţie de acest gen din România, formaţiunile sale putînd fi comparate cu cele întâlnite în Marele Canion al fluviului Colorado din SUA, care se întinde pe o suprafaţă de 446 km în lungime, 29 km lăţime şi 1,6 km în adâncime;

Râpa Roşie este o arie protejată formată din argilă roşie, veche de 60 milioane de ani, se întinde pe o lungime de 800 metri, şi are înălţimi ce variază între 50-125 metri, la o altitudine între 300-425 metri.

 

 

Un perete imens, aproape vertical, cu aspectul unei „orgi uriaşe”, lasă impresia unui monument ancestral ruinat, ciudatele coloane şi piramide etajate, separate de ravene, formează un microrelief, pe care geografii îl denumesc „pământuri rele”, alternanţa argilelor roşii cu gresii cenuşii, bogate în oxizi de fier, alcătuite în formaţiuni slab cimentate, aceasta fiind cauza cromaticii deosebite a locurilor.

Şuvoaie de apă au săpat cute adânci, dând naştere unor superbe coloane numite „piramide coafate”, la baza versantului torenţii au clădit conuri de dejecţie, care îşi modifică aspectul şi dimensiunile în urma ploilor mai abundente.

O mare surpare, o prăbuşire de soluri în continuă schimbare, adică un microrelief format prin eroziunea regresivă a unui torent, care a provocat, în vechime, o masivă alunecare de teren.

În zona rezervaţiei a fost descoperit, scheletul fosilizat ale unui dinozaur şi anume „Balaurul Bondoc”, de 1,8m lungime, este denumirea stiinţifică a unei specii de dinozaur carnovor, care a trăit acum 70 milioane de ani, descrisă pe baza unei fosile descoperite în 2009, la marginea râului Strei (afluent al râului Mureş), la 1 km de Râpa Roşie.

 

                              Balaur Bondoc (foto):

 

Un studiu publicat în 2015, susţine că Balaur bondoc, ar fi fost o pasăre nezburătoare primitivă, din Era Mezozoică. Tot lângă Sebeş au fost găsite urmele unui alt dinozaur lung de 10 metri, Maghiarosaurus.

Un lucru de menţionat este că aici se află una dintre cele mai mari peşteri din lume, dezvoltate în pământ, care are 25 metri dezvoltare şi 4,5 metri denivelare. Bătrânii spun că această peşteră-tunel, denumită „Gaura Hoţilor” era adăpost pentru bandiţii de altădată.

 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *