Ilex paraguariensis- Mate

 

Face parte din Familia Aquifoliaceae (Aquifoliacee), este un arbust sempervirescent, cu înălţimea până la 5 m, cu creştere lentă, cu coroana densă alungită, se găseşte în apropierea râurilor, la înălţimi de până la 1500m, îşi are originea în America de Sud, i se mai spune şi ceaiul Mate, tufa Mate, Yerba mate, cimarron, Paraguay Tea;

Denumirea de „mate”, provine de la cuvântul „Quechua mati”, un cuvând complex cu semnificaţii multiple „recipient pentru băutură”, „infuzie de plantă”;

Florile: sunt mici de culoare alb-verzui, cu patru petale, sunt unisexuate (florile mascule se află pe o plantă iar cele femele pe altă plantă);

Frunzele: sunt mici, lucioase, de culoare verde-deschis, acestea se recoltează când fructele sunt coapte, uscate pe foc de lemn, măcinate într-o pulbere, apoi depozitate în saci timp de 12 luni înainte de a fi utilizate;

 

Fructul: este de culoare roşie, cu diametrul de 4-6 milimetri, seminţele pentru a germina trebuie să treacă 2-3 ani ;

Substanţe: alcaloizi de xantină (teobromină, teofilină, cafeină sau mateină), polifenoli (quercetina, rutina, flavonoide, cloroacizi fenolici), saponine, substanţe minerale: potasiu, magneziu, mangan, fier, calciu, vitamine: C, B1, B2;

Utilizare: este folosită împotriva durerilor de cap (efect calmant), durerilor reumatice, din frunzele de Mate se prepară o băutură adăugând apă fierbinte peste frunzele uscate şi tocate sau apă rece (terere), aceasta se bea cu bombilla (un tub având la un capăt un filtru cu formă de lingură) aceasta se consumă în Paraguay, Argentina şi sudul Braziliei la fel ca ceaiul negru sau cafeaua în Europa, poate fi găsită şi în diverse băuturi energizante, planta a fost cultivată şi folosită pentru prima dată de către indigenii Guarani în sec. al XVI-lea, şi în unele comunităţi din sudul Braziliei, înainte de colonizarea europeană, cu proprietăţi antioxidante reduce efectele oxidative ale stresului asupra organismului, poate reduce riscul de diabet zaharat, efect benefic în scăderea bolilor cardiovasculare, stimulent pentru reducerea oboselii, controlează senzaţia de foame, tulburări hepatice şi digestive;

Avertizare: este contraindicat femeilor însărcinate, există riscul de naştere prematură, ceaiul mate este puternic promovat dar datele obţinute din studii epidemiologice sugerează o legătură puternică între consumul prelungit de ceai mate şi un risc crescut de apariţie a unor tipuri de cancer (băuturile conţin cantităţi mari de compuşi cancerigeni cum ar fi hidrocarburile aromatice policiclice şi că temperatura ridicată a apei în care este îmbibată planta, facilitează solubilitatea şi absorţia acestor substanţe), alte efecte adverse: insomnie, anxietate, greaţă, vărsături, palpitaţii, cefalee;

Ştiaţi că: în oraşul Campo Largo, Parana, Brazilia, există un parc istoric Mate (Parque Historico do Mate), fiind printre cele mai vechi păduri sălbatice de mate din lume, dar din anul 2014 parcul este închis pentru vizite publice.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:

Comentariile sunt închise.