Aethusa cynapium- Pătrunjelul câinelui

 

Face parte din Familia Apiaceae/ Umbeliferaceae (Apiacee), este originar din Europa, este o plantă anuală înaltă până la 50 cm, i se mai spune şi iarba turbată, pătrunjelul pisicii, creşte atât în locuri cultivate cât şi prin fânaţe, păşuni.

Florile: sunt unite în inflorescenţe umbeliforme de culoare albă;

Fructele: conţin seminţe otrăvitoare, care sunt împrăştiate cu uşurinţă de vânt şi astfel ajung să germineze şi alte locuri şi să faciliteze dezvoltarea altor plante.

Tulpina: este uşor ramificată şi cu rădăcină subţire;

 

 

Frunzele: sunt spinoase, de formă triunghiulară, cu vârfurile ascuţite, profund incizate;

Utilizare: planta este utilizată doar în homeopatie, sucul de frunze este cel mai important care se administrează la recomandarea unui medic specialist în tratarea colicelor intestinale, afecţiunilor stomacale

Proprietăţi: frunzele au proprietăţi fungistatice, de combatere a dezvoltării ciupercilor, frunzele conţin glucoză, manitol, carbohidraţi, steroizi, uleiuri esenţiale, substanţe flavonoide, seminţele conţin substanţe flavonoide, ulei esenţial.

 

 

Această plantă puternic otrăvitoare, care creşte în mod sălbatic şi la noi, nu trebuie confundată în nici un caz cu pătrunjelul de grădină (Petroselinum) deoarece consumul ei produce vomă, stări de greaţă, crampe, tulburări de vedere şi chiar stop respirator.

Puteţi recunoaşte pătrunjelul-câinelui după frunzele care lucesc puternic pe partea posterioară.

 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:

Comentariile sunt închise.