Muzeul de Aragonit, unic în Europa

Muzeul de Aragonit se află în Comuna Corund, Judeţul Harghita vizavi de Dealul Melcului pe DN13A, la ieşirea nordică din comună spre Praid. Este amenajat în fosta Uzină de Şlefuire şi prezintă istoria şi tehnica şlefuirii aragonitului. Muzeul adăposteşte adevarate opere de artă şlefuite şi sculptate chiar în această incintă.

Acest loc era supranumit „Dealul cu Bijuterii” deoarece aici erau prelucrate multe bijuterii frumoase luând drumul în ţară dar şi în străinătate. Pentru că aragonitul este greu de prelucrat dar mai ales pentru că totul se făcea manual bijuteriile erau foarte scumpe. Astfel, obiectele erau destinate persoanelor înstărite de la acea vreme.

În urma prelucrării aspectul aragonitului se modifică radical fiind folosit la realizarea diverselor obiecte decorative ca de exemplu cutii de bijuterii, vase, ceasuri, seturi de scris şi altele. Cea mai mare construcţie făcută din aragonit este altarul, tabernaculul şi sfeşnicele bisericii catolice din Sovata. Obiectele din aragonit au câştigat numeroase premii la expoziţiile internaţionale care au adus faimă comunei şi ţării noastre. De exemplu o fructieră realizată aici se află la expoziţia permanentă a Muzeului Luvru care este cel mai mare muzeu de istorie şi artă din Franţa.

Mineralul semipreţios a fost foarte apreciat în întreaga lume pentru frumuseţea şi proprietăţile sale. Însăşi regina Maria a venit la uzină la începutul anilor ’30 pentru a înmâna un desen făcut de mâna proprie reprezentând o cutie de bijuterii. Toată familia regală a stat în staţiunea Sovata până piesa a fost gata. La muzeu se află o copie a piesei datorită faptului că geologul Knop Vencel avea obiceiul de a efectua câte două bucăţi din fiecare comandă mai specială.

Uzina de şlefuire a Aragonitului a fost deschisă în anul 1914 de către geologul ceh Knop Vencel şi afuncţionat până în anul 1948 sub supravegherea familiei Knop. Ulterior aceasta a fost redeschisă în anul 1950 în perioada comunistă însă din cauza folosirii dinamitei în procesul de exploatare resursele au fost distruse.

Ce este Aragonitul ? este un mineral, o variantă lipsită de apă (anhidră) a carbonatului de calciu fără ioni străini, cristalizat la presiune mare. El cristalizează în sistemul ortorombic (are ca bază un romb). Densitatea este de 2,95 g/cm3. Formula sa chimică este CaCO3. Aragonitul ia naştere prin oxidare sau prin procese hidrotermale de siderit (FeCO3) şi pirită.

Aragonitul apare în combinaţie cu calcite striate, prezentând o mare varietate de culori, de la albul oficial al rocii trecând prin maroniu, gălbui, roşiatic, bej, nuanţe de gri până la negru. La baza dungilor colorate stau alte minerale prinse în cristalele de aragonite şi calcite sau chiar bacterii.

Aragonitul face parte din categoria pietrelor vindecătoare, se zice că are capacitatea de a capta şi a centra energiile fiind util în perioadele de stres, combaterea indispoziţiei generale, susţine starea de bine în corpul fizic, facilitează eliberarea de energie negativă, furie şi anxietate, un bun ajutor in stabilizarea emoţiilor. Are o polaritate Yang.

Dealul Melcului are statut de rezervaţie geologică de importanţă naţională încă din 1980 şi prezintă fosta exploatare minieră de aragonit în perimetrul căreia se găsesc două formaţiuni geologice şi importante minerale de aragonit, calcit, coralite şi depuneri de travertin. Unic este faptul că aici aragonitul se găseşte la suprafaţă nu în mină, în formă masivă.

Caracteristica acestor depuneri de carbonaţi constă în faptul că s-au format prin procese de precipitare din soluţii sărate, bicarbonate, carbogazoase cu temperatura scăzută. Aici se află un izvor natural cu emanaţii de hidrocarburi, ce formează la ivirea din stâncă un con cu depuneri de culoare albastră-verzuie. Depozitele de aragonit apar în general stratificate în filoane intercalate, acestea formează aproximativ 2 milimetri de aragonit pe an. Aici aragonitele şi calcitele prezintă culori predominant verzui, negricioase şi roşiatice.

La baza dealului se găsesc Băile Sărate Unicum care are una dintre cele mai bune ape sărate cu o cantitate neobişnuită de dioxid de carbon liber, fier şi carbonat de sodiu. Băile sunt recomandate pentru afecţiunile ginecologice, boli de piele, hemoroizi.

Recomandare: Pentru a înţelege în mod complet procesul de prelucrare a aragonitului de la exploatare până la şlefuire se recomandă a fi vizitat mai întâi Muzeul de Aragonit apoi Dealul Melcului.

În prezent la Corund sub tutela mărcii Carpathian Aragonite se nasc bijuterii de aragonit din mâinile harnice ale nevăzătorilor. Bijuteriile le puteţi achiziţiona şi de la Muzeu fiind expuse publicului.

Ce mai puteţi vizita la Corund?

 – Izvoarele minerale din Corund– dintre numeroasele izvoare astăzi mai funcţionează doar trei fiind folosite pentru tratarea anemiei, a bolilor pulmonare, respiratorii, bolilor gastrointestinale.

Muzeul sătesc, cu poarta de lemn din Corund, construcţie din sec al XIX-lea, monument istoric.

Expoziţia permanentă de produse artizanale şi atelierele meşterilor olari din satul Corund- Comuna Corund este un important centru de ceramică şi olărit. Producţia de ceramică a fost documentată pentru prima dată în anul 1613. Obiectele din ceramică prezintă desene florale şi zoomorfe prin diferite culori de alb, maro, albastru sau multicolore. În comună se află şi un Atelier de Iască şi este singurul loc din Europa unde se mai prelucrează iasca.

 – Moara de apă din Corund– care funcţionează din anul 1867 . Aici există şi o păstrăvărie dar şi o pensiune. Moara aparţine proprietarului Györgyi Tamás care a moştenit-o de la străbunicul lui.

 – Tinovul de la Fântâna Brazilor este o arie protejată situată în estul Transilvaniei pe teritoriul administrativ al comunei Corund şi se întinde pe o suprafaţă de 41 ha. Se află în apropierea drumului naţional DN13A care leagă staţiunea Sovata de oraşul Odorheiul Secuiesc.

 

Ce puteţi vizita prin împrejurimi de Corund?

– Foişorul Inima lui Isus – distanţa Corund- Foişorul Inima lui Isus este de 22 km.

– Mini Transilvania Park- distanţa Corund- Mini Transilvania Park este de 22,4 km.

– Staţiunea Sovata- distanţa Corund- Staţiunea Sovata este de 22 km.

– Salina Praid- distanţa Corund- Salina Praid este de 11 km.

– Casa Fluturilor Exotici- distanţa Corund- Casa Fluturilor Exotici este de 11 km.

– Odorheiul Secuiesc- distanţa Corund- Odorheiul Secuiesc este de 26 km.

– Muzeul Pălăriilor de Paie, satul Crişeni – distanţa Corund- Muzeul Pălăriilor de Paie este de 25 km.

– Băile Homorod- distanţa Corund- Băile Homorod este de 42,3 km.

 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *