2 Februarie- Ziua ursului

Azi sărbătorim Ziua Ursului sau Martinul cel Mare, sărbătorit fiind de majoritatea popoarelor europene la aceeaşi dată, cu un rol deosebit de a prezice vremea- dacă va continua iarna sau se apropie primăvara.

Comportamentul ursului este asociat cu timpul caprocios de la sfârşitul iernii aşa cum şi Baba Dochia este responsabilă de zilele schimbătoare de la începutul primăverii. Se crede că în această zi timpul este favorabil pentru observaţii meteorologice şi astronomice. Agricultorii ştiu cum va fi vremea după comportamentul ursului şi pot face prognoza timpului optim al culturilor de peste an.

Ursul este comparat cu Luna de către populaţiile nordice deoarece dispare o dată cu sosirea iernii şi reapare primăvara. Când vine iarna, ursul se retrage într-un bârlog pentru a hiberna. În timpul hibernării activitatea inimii şi a plămânilor se reduce, temperatura corpului scade iar ursul depinde direct de stratul de grăsime pe care l-a acumulat la finalul toamnei.

Conform tradiţiei pe data de 2 februarie ursul iese din bârlog şi îşi priveşte umbra în zăpadă. Dacă este frig sau ceaţă şi nu-şi vede umbra merge la râu bea apă şi apoi îşi vede de treburi prin pădure iar primăvara urmează să apară. Dacă timpul este frumos, însorit şi îşi vede umbra pe zăpadă intră din nou în bârlog pentru că iarna va mai dura 40 de zile.

Ştiaţi că:

– pe data de 2 februarie americanii sărbătoresc Ziua Marmotei (Groundhog Day) aceasta devenind sărbătoare populară în multe oraşe din SUA;

– pe data de 27 februarie este Ziua Internaţională a Ursului Polar, evenimentul are loc începând cu anul 2011 şi are ca scop creşterea gradului de conştientizare cu privire la starea de conservare a ursului polar;

– Ursul brun este animalul naţional al Finlandei.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *