Cherimoya- Annona cherimola

Alte denumiri: custard apple, chirimuya, mărul cremos, ice cream fruit.

Sinonime: Anonna acutifolia, Anonna cherimola var. loxensis, Anonna pubescens, Anonna tripetala.

Annona cherimola este originară din America de Sud (Munţii Anzi), este o specie de plantă tropicală care face parte din Familia Annonaceae, creşte la altitudini mari unde vremea este mai rece. Copacul are o creştere rapidă, cu ramuri joase, creşte până la 5-9 metri, este veşnic verde, Este înrudit cu fructul sweetsop (sugar apple) şi cu soursop (graviola). Planta este cultivată în regiunile tropicale şi subtropicale din întreaga lume.

Fructul pare acoperit de solzi suprapuşi este asemănătoare cu o anghinare la prima vedere, are în interior o pulpă de culoare crem-alb, cremoasă cu gust asemănătoar de pară, ananas, papaya şi alte fructe tropicale. Un fruct cântăreşte în medie 150-500 de grame dar pote ajunge chiar şi la 2-3 kg. Pulpa conţine numeroase seminţe tari, lucioase şi negre, lungi de 1-2 cm, nu sunt comestibile deoarece conţine annonacina un compus chimic cu efecte toxice. Întreaga plantă conţine cantităţi mici de acetogenine neurotoxice.

Pentru a creşte producţia de fructe cultivatorii se bazează pe vânt să împrăştie polenul prin livezi sau pe polenizarea manuală (cultivatorii colectează cu o pensulă polenul de pe plantele masculine apoi îl transferă imediat pe florile femelă). Copacii produc fructe cu texturi diferite la interior cât şi la exterior în acelaşi timp din acelaşi copac.

Cum ştiţi dacă fructul este copt? atunci când capătă culoarea galben-verzui şi poate fi apăsat uşor cu degetul este gata de consum. Nu trebuie lăsat să capete culoarea maro deoarece nu mai este bun de consum. Atenţie! se consumă fără coajă şi fără seminţe! Se spală şi se taie în două pentru a fi consumat cu linguriţa. Se pot ţine la frigider pentru a răci fructul şi se poate consuma cu o linguriţă împreună cu o îngheţată.

Substanţe: apă, fibre, vitamine: B1,B2, B3, B5, B6, B9, C,E, minerale: calciu, fier, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, sodiu, zinc. Ajută în lupta împotriva stesului, anemiei, hipertensiunii arteriale, reglează colesterolul.

 

 

 

 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *