Seminţele de Chia (Putere)

 

 

Seminţele de chia : cu o uşoară aromă de nuci, seminţele de chia provin de la planta Salvia Hispanica, originară din America de Sud şi face parte din Familia Mentei. Cuvantul mayas Chia înseamna ” putere”, astfel şi locuitorii mayaşi foloseau seminţele de chia în alimentaţia lor, dând energie şi anduranţă  luptătorilor si alergătorilor în curse şi bătălii;

Proprietăţile seminţelor de chia: acizi graşi esenţiali Omega-3 si Omega-6, proteine, vitaminele A, B, E şi D, minerale precum: magneziu, mangan, niacină, tiamină, calciu, fosfor, potasiu, fier, cupru, zinc, antioxidanţi, fibre, acid alfa linoleic, carbohidraţi sănătoşi,  nutrienţi;

Seminţele de chia în contact cu apa îşi măresc chiar si de trei ori volumul faţa de mărimea lor iniţială;

Seminţele de chia conţin:

  • de 5 ori mai mult calciu decât laptele;
  • de 2 ori mai mult potasiu decât o banană;
  • de 3 ori mai mulţi antioxidanţi decât afinele;
  • de 2 ori mai multe proteine decât orice alte boabe, seminţe;
  • de 3 ori mai mult fier decât spanacul;
  • de 2 ori mai mult Omega-3 decât somonul;

 

 

Beneficiile seminţelor de chia: 

  • Efect antioxidant puternic: au rol protector faţă de factorii nocivi din mediul înconjurător, ajută la distrugerea radicalilor liberi, ajutând la prevenirea şi tratarea bolilor precum cancerul;
  • Ajută digestia: reglează tractul intestinal, ajută organismul să echilibreze nivelul de insulină, fibrele acţionează precum prebioticele în sistemul digestiv;
  • Potoleşte foamea: seminţele se chia se digeră mai greu, absorb mult lichid şi menţin starea de saţietate, fiind o sursa bună de proteine şi antioxidanţi sunt recomandate în dietele celor care vor să slabească pentru că ajută şi la reducerea apetitului;
  • Îmbunătăţiri majore diabeticilor de tip 2: ajută la scăderea presiunii sângelui, scăderii factorului de risc (vWF) şi scăderii indicatorului inflamator (hs-CRP);
  • Nutrienţi importanţi pentru sănătatea oaselor: acest lucru se datorează conţinutului crescut de Calciu, fosfor, magneziu şi proteine;
  • Menţinerea sănătăţii inimii: datorită conţinutului mare de acizi  graşi Omega-3, ajută la o bună funcţionare a inimii, ele ajută la scăderea  tensiunii arteriale diastolice, astfel că persoanele hipotensive nu le pot consuma;
  • Îmbunătăţesc performanţele sportive: creşte rezistenţa corpului şi producţia de energie, susţin sănătatea articulaţiilor, au proprietăţi anti-reumatoide, hrănesc pielea şi părul, îmbunătăţesc masa musculară, astfel că pot înlocui cu succes băuturile energizante consumate de atleţi în timpul desfăşurării activităţilor sportive solicitante;

 

Versatile si uşor de folosit seminţele de chia pot fi adăugate în multe preparate culinare, băuturi şi deserturi, pot fi folosite la îngroşarea sosurilor, se consumă ca atare, măcinate ori puse pentru câteva ore la hidratat in apă sau iaurt. Porţia zilnica recomandată este de 1-2 linguriţe/ zi;

 

Atenţionări:

Deşi se întâmplă mai rar, unele persoane pot suferi reacţii alergice precum: mâncărimi, lăcrimare excesivă, vomă, diaree, dificultăţi respiratorii;

Persoanele care au probleme de coagularea sângelui şi utilizează aspirina (medicament anticoagulant), nu ar trebui să consume seminţe de chia în acelaşi timp, deoarece şi acestea au proprietatea de a subţia sângele, nici de persoanele care se pregătesc de o intervenţie chirurgicală;

 

 

 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *