Benincasa hispida- Dovleacul de ceară

 

Face parte din Familia Cucurbitaceae (Cucurbitacee), este o plantă căţărătoare anuală, lungă până la 6m, este originară din Asia, se cultivă în soluri bine drenate, nisipoase, cu clima caldă şi blândă, nu tolerează îngheţurile, i se mai spune şi petha (aceasta este denumirea unei bomboane, preparată din acest dovleac în Nordul Indiei), wax gourd, dovleacul de iarnă, dovleacul de cenuşă, dovleacul alb;

Florile: sunt galbene, înfloreşte în perioada iulie până în septembrie;

Frunzele: sunt verzi şi mari;

Fructele: numiţi dovlecei sunt ovale, cu coaja cerată ceea ce face să reziste la temperaturile scăzute, şi ajung până la 50 kg;

Seminţele: sunt ovat-eliptice, aplatizate, de 1-1,5cm lungime, de culoare galben-brună;

 

 

Utilizare: fructele mari şi hrănitoare sunt folosite în bucătărie ca orice legumă, la prepararea unor supe, plăcinte, tocane, din pulpa fructului în India se prepară un compot numit petha cubes, seminţele sunt preparate prin prăjire ca şi gustare, dovleacul are proprietăţi terapeutice fiind folosit în tratarea căilor respiratorii, afecţinuni urinare, împotriva febrei, viermilor intestinali, oprirea hemoragiilor, diabet, obezitate, coaja fructului are proprietăţi diuretice, antiinflamatoare, expectorante, seminţele au efect antipiretic- combate febra, antiinflamatoare, expectorantă, laxativă, împotriva tusei, tonică, vermifug (distruge viermii intestinali);

În Medicina Ayurvedică (reprezintă sistemul tradiţional de îngrijire a sănătăţii, veche de peste 5000 de ani), planta este folosită în tratamentul epilepsiei, bolilor pulmonare, bolilor  nervoase, tusei, sughiţului, retenţiei urinare, hemoragiei interne, astmului;

Proprietăţi: aminoacizi, săruri minerale: calciu, sodiu, potasiu, magneziu, zinc, fier, vitaminele B,C, proteine, grăsimi, glucide, tiamină, riboflavină, niacină, folat, acid ascorbic, cucurbitacină cu activităţi citotoxice şi antiinflamatoare, studii  recente au că planta conţine hidrocarburi numite terpene care se găsesc în uleiurile aromate ale plantelor, care sunt anticancerigene.

 

 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:

Comentariile sunt închise.