Denumire ştiinţifică: Fragaria viridis;
Căpşunile se află pe locul 4 după mure, afine şi zmeură ca nivel de antioxidanţi, îşi păstrează la maximum nivelul nutrienţilor timp de 48 ore de la recoltare, din păcate ele se deteriorează repede chiar şi în frigider, din acest motiv este recomantat se le ţinem la o temperatură de 2 grade, pe raftul cel mai apropiat de congelator într-un recipient închis;
Fructele congelate îşi păstrează proprietăţile nutritive, lăsate întregi şi netăiate;
Ştiaţi că: există un Muzeu al căpşunilor în Belgia, unde pot fi cumpărate alimente din aceste fructe începând de la gem de căpşuni pâna la bere din căpşuni;
Proprietăţile căpşunilor:
- Conţin o cantitate mare de Vitamina C;
- Vitamine ca: B1, B2, B6, E, K, PP;
- Fier, Calciu, Magneziu;
- Antioxidanţi: fenoliantocianine şi elagitanine;
- Acid folic: indispensabile pentru femeile gravide, pentru că ajută la dezvoltarea fătului;
- Fibre: uşurează procesul de digestie;
- Minerale: Fier, Calciu, Magneziu, Potasiu, Fosfor, Fluor, Cupru;
- Acid salicilic, Acid elagic, Acid pantotenic;
- Proteine;
- Zaharuri: Xilitol, Fructoză, Sorbitol, predomină Levuloza ce permite consumarea lor de către diabetici;
- Apă;
- Uleiuri volatile;
Beneficiile căpşunilor: astenie, anemie, insomnii, menţinerea sănătăţii sistemului cardiovascular, proprietăti anti-inflamatorii: osteoartrita, ateroscleroza (scad nivelul de colesterol), astmul; susţin vederea, datorită conţinutului redus de calorii sunt recomandate în dietele pentru slăbit, tratarea afecţiunilor renale, constipaţiei, tulburări hepato-biliare, luptă împotriva acneei ( măşti realizate din fructe proaspete în combinaţie cu lămâie şi iaurt), întârzie apariţia ridurilor datorită conţinutului de Vit.C care produce colagen benefic pentru păstrarea elasticităţii, hipertensiunii arteriale, eczemelor, întăresc sistemul imunitar, proprietăţi anti-cancerigene, efect antibiotic, bactericid;
Avertisment: deşi sunt delicioase căpşunile sunt un aliment alergen provocând urticarie, atenţie la copii sub 4 ani şi la persoanele cu predispoziţie la alergii, persoanele cu intoleranţă la aspirină deoarece căpşunile conţin acid acetilsalicilic;