Macroglossum stellatarum- molia colibri

Alte denumiri: fluturele coadă de porumbel, molia sfinx, hawk moth, sphinx moth, hummingbird hawk-moth.

Sinonime: Sphinx stellatarum.

Specia a fost descrisă pentru prima dată în anul 1758 de botanistul suedez Carl Linnaeus în lucrarea sa „Systema Naturae”.

Face parte din Familia Sphingidae, este o specie de molie asemănătoare cu pasărea colibri, zboară pe timp de zi, în zilele însorite sau chiar în ploaie. Are o abilitate vizuală relativ bună (sistem vizual tricromatic) de a învăţa culorile, astfel că preferinţa lor alimentară se bazează pe identificarea vizuală. Poate fi întâlnită în toată Europa şi preferă climatele mai calde şi rar rezistă iernilor de la altitudinile nordice.

Sunt zburători puternici şi rapizi, cu bătăi rapide ale aripilor, se hrănesc plutind în faţa florilor sorbind nectarul prin limba extinsă (proboscida) , aceasta se rostogoleşte atunci când nu este folosită. Se spune că se întorc la aceleaşi flori cam la aceeaşi oră în fiecare zi. Preferă florile bogate în nectar cu un calice lung şi îngust pentru că au limba lungă (proboscidă) şi pot evita concurenţa altor insecte.

Descriere: aripile lor anterioare sunt maronii, peste ele se găsesc linii ondulate negre, aripile posterioare sunt portocalii cu marginea neagră, dimensiunea aripilor este de 40-45 milimetri, abdomenul este lat iar la capăt este prevăzut cu o coadă în formă de „coadă de porumbel”.

Habitat: pote fi văzută cu uşurinţă în grădini, pajişti, parcuri, tufişuri, margini de pădure acolo unde cresc plantele preferate caprifoi, valeriană, regina nopţii, ciuboţica cucului, liliac, şi multe altele.

 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *