Barajul Siriu, Judeţul Buzău

Barajul Siriu, Jud Buzău este al doilea baraj de anrocamente (îngrămădire de piatră, de bolovani, de beton care formează platforme de întărire, diguri) din ţară ca mărime având 122 metri înălţime şi 570 metri este lungimea coronamentului. Are peste 155.000.000 metri cubi de apă cu un lac (Lacul Siriu) de 11,5 km. Este construit prin unirea a doi munţi Masivul Podul Calului şi Masivul Siriu.

A fost construit în anul 1975 şi a fost finalizat în anul 1994. Muncitorii au folosit doar pământ, piatră, steril (strat de pământ care nu conţine minereu, fără valoare industrială) şi miez de argilă.

Scopul construirii barajului a fost alimentarea cu apă potabilă şi industrială a localităţilor din aval, apărarea impotriva inundaţiilor şi producerea de energie electrică prin construirea hidrocentralei Nehoiaşu.

Atracţii şi obiective turistice din zona Buzăului: Lacul vulturilor (aflat în apropierea Loc. Gura Siriului, Com. Chioşdu), Vulcanii noroioşi (din Com. Berca- Pâclele Mari şi Pâclele Mici), Focurile vii (care se află în Com. Lopătari, Loc. Terca), Cenuşa Vulcanilor preistorici (Grunjul de la Mânzăleşti- cenuşă pietrificată a unor vulcani care au erupt acum mai bine de 10 milioane de ani), Cascada Caşoca, Trovanţii de la Ulmet (piatră ciudată cu origine necunoscută), Muzeul Chihlimbarului (din Loc. Colţi- cel mai preţios chihlimbar este rumanitul care se găseşte numai în Ţinutul Buzăului), Aşezări rupestre (case sculptate în piatră care au desene şi inscripţii în alfabetul chirilic), Sărata Monteoru (staţiune balneoclimaterică).

Ştiaţi că: Barajul Gura Apelor este cel mai mare baraj de anrocamente cu miez de argilă din Europa? Se află la intrarea în Parcul Naţional Retezat din Munţii Retezat, Jud. Hunedoara. Este un baraj artificial construit între anii 1975- 1986. Înălţimea barajului este de 168 metri, lungimea coronamentului este de 460 metri şi lăţimea barajului la bază este de 574 metri.

 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *