Lactuca sativa var.crispa- Salata creaţă

 

Face parte din Familia Asteraceae/ Compositae (Asteracee/ Compozite), este o plantă anuală, care poate ajunge până la 1 m, îşi are originea în sud-estul Europei, i se mai spune şi salată de frunze, curled lettuce, looseleaf lettuce;

Grecii antici numeau salata – tridax, vechii persani o numeau –kahn, cultura a fost răspândită în cele mai vechi timpuri, potrivit lui Herodot, salata a fost servită pe mesele regilor persani din sec al VI-lea î.Hr., salata cultivată este strâns legată de salata sălbatică- Lactuca serriola, originară fiind din Asia Mică, în Lumea Noua, evident Columb a transportat salata şi cultivată pe Insula Isabela (acum Insula Crooked), din Bahamas în anul 1494;

Descriere: este o plantă cu flori, legumicolă anuală sau bienală, este cultivată ca legumă pentru salate, folosită în stare crudă, este consumată în tot timpul anului fiind crescută în sere, în special în cele hidroponice (cultura plantelor fără sol, rădăcinile plantelor sunt scufundate într-o soluţie nutritivă pe bază de apă şi nutrienţi), frunzele creţe, fragede şi delicate, sunt dispuse neregulat, cresc dintr-o tulpină centrală într-un grup de rozete, mai târziu o tulpină înaltă ramificată, care apoi înfloreşte, cu flori galbene mici bisexuale (care conţin organe de reproducere masculine şi feminine pe aceeaşi floare), florile se deschid dimineaţa 2-3 ore, dar nu se deschid toate odată, frunzele încep să se amărască atunci când planta începe să înflorească, de obicei frunzele ajung la maturitate între 45-55 de zile de la germinare, deşi frunzele mai mari pot fi colectate pe tot parcursul ciclului de creştere, rădăcina este superficială şi bogat ramificată;

Creşte cel mai bine în plin soare, deşi căldura excesivă poate face planta să se ofilească, preferă solul bine drenat, bogat în humus, răcoros, liber, cu umiditate din abundenţă, este sensibilă la un pH scăzut, trebuie semănat la o adâncime foarte mică şi acoperit cu un start subţire de pământ pentru că seminţele au nevoie de lumină pentru a germina;

Salata intră într-o gamă largă de varietăţi de culoare roşie şi verde, de la verde-pal la roşu-violet, cu multe soiuri care combină ambele culori, Salata tip Lollo Bionda (frunze creţe de un verde crud), Salata Lollo Rosa (frunze creţe de culoare roşu-închis), salata este fără îndoială printre primele seminţe de grădină semănate în fiecare colonie europeană de pe acest continent;

Boli şi dăunători: virusul mozaic, putregaiul (Rhizoctonia solani), mucegaiul (Bremia lactucae), cele mai grave dăunători sunt afidele (păduchii plantelor), viermii (Agrotis, Spodoptera), melcii, omizile;

Substanţe: apă, proteine, grăsimi, celuloză, glucide, fibre, acid folic (vitamina B9), vitamine C,A,K,B1,B2, substanţe minerale: calciu, potasiu, fier, cupru, magneziu, mangan, riboflavină, tiamină, beta-caroten (zeaxantina), niacină, folat, acid ascorbic, în salata roşie apare o substanţă –antocianină (bioflavoniod fitochimic), care conferă pigmentarea, sunt capabile să scadă stresul oxidativ şi inflamaţia din organism şi să promoveze un sistem imunitar sănătos;

Utilizare: are proprietăţi calmante, digestivostimulatoare, indicată în tulburările de somn, dificultăţi de digestie, în inflamaţiile cutanate, arsuri minore, are efect de stimulare a detoxifierii naturale a organismului, benefică persoanelor care vor să slăbească (este redusă în numărul de calorii, cantitatea de apă oferă senzaţia de saţietate, conţine fibre care ajută digestia), salata conţine un suc lăptos (latex), în care au fost identificate mai multe lactone, inclusiv lactucină şi lactucopicrină, ambele cu proprietăţi analgezice şi sedative;

Salata propriu-zisă: este un fel de mâncare format dintr-un amestec de bucăţi mici de alimente, de obicei legume sau fructe, frunzele de salată sunt o sursă excelentă de substanţe nutritive, elemente detoxifiante, care oferă celor care o consumă multe beneficii pentru sănătate;

Avertizare:

– salata este capabilă să acumuleze diverse elemente (metale grele, izotopi radioactivi, pesticide),  toxice pentru oameni, prezenţa nitraţilor liberi este privită ca un factor negativ, care cauzează probleme de sănătate persoanelor sensibile (conţinutul de nitraţi scade odată cu creşterea intensităţii luminii);

– salata trebuie spălată foarte bine şi cu atenţie (frunză cu frunză), pentru a evita bolile intestinale şi paraziţii;

– ideal este să consumăm salata la maximum un sfert de oră de la preparare deoarece principiile sale active se deteriorează;

– abuzul de salată este nociv, depăşirea dozei de 500 g pe zi sau consumarea îndelungată a salatei fără perioade de pauză poate provoca ameţeli, dureri oculare;

– salata poate fi dăunătoare pentru organism din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră şi a pesticidelor pe care le folosesc producătorii pentru a obţine un randament ridicat;

– salata se rupe cu mâna, nu folosim cuţitul, deoarece se oxidează şi îşi pierde din vitamine (în scurt timp vor deveni maronii).

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:

Comentariile sunt închise.