Agriş

Denumire ştiinţifică: Ribes uva-crispa , Fam. Grossulariaceae

 Denumire populară: pomuşoare, coacăz, acriş, fragi de lemn alb, strugurii ursului, strugurii domneşti, agriş sălbatic, agrasle, agrazerie, agruţ, aguridă, bische, bobiţă, bolghiţari, coacăţă, cozmete, flocoşele, răşiţă, smirdar, strugur spinos, poama de nord, rezachie;

 

   Descriere: este un arbust de 60-150cm, ramurile sale sunt spinoase, frunzele păroase cu formă lobată, flori mici verzui sau roşietice care  înfloresc în lunile aprilie-mai, fructul cu gust dulce-acrişor de culoare verzui-gălbuie sau roşiatică glandulos-păroasă sau glabră, cu formă ovoidală sau chiar sferică, ajunge la maturitate  în lunile iunie-iulie;

 

   Habitat: originară din nordul Africii, creşte  la marginea  pădurilor mixte,  din regiunea montană până la  cea subalpină, preferă solurile bogate în substanţe azotate, răcoroase şi umede;

   Organul vegetal utilizat: fructele: se recoltează în perioada  iunie-iulie , conţin vitaminele A, B1, B2,  C, potasiu, calciu, sodiu, fosfor, acid citric, pectine, acid tartric;

 

   Substanţe importante: vitaminele C,A,B, săruri de potasiu, fosfor, calciu, magneziu, sodiu, zinc, fier, cupru, protide, acid malic, citric, tartric, zaharuri;

 

   Utilizată în boli ca: uz intern:

 

afecţiuni cardiace;

– nefrite: inflamatii ale rinichilor şi cailor urinare;

– litiază renală: afecţiune caracterizată prin formarea unor calculi în bazinet şi în căile urinare în urma precipitării substanţelor, care în mod normal se găsesc dizolvate în urină;

– reumatism: este definit ca fiind denumirea generală pentru o serie de  afecţiuni ale organelor aparatului locomotor, în mod particular ale  articulaţiilor şi ale ţesuturilor înconjurătoare manifestate prin diferite dureri şi tulburări  influenţate de factorii climatici;

– gută: este o tulburare a metabolismului acidului uric;

– stimulează funcţia hepatică;

– atonii digestive: diminuarea elasticităţii ţesuturilor, în special al muşchilor în cazul nostru cei care participă la digestie,

  – favorizează digestia gastrică;

 

 Mod de utilizare:

 – cura de fructe proaspete: zilnic dimineaţa pe stomacul gol 100-300g de fructe sau sub formă de suc proaspăt;

– se foloseste în industria alimentară;

infuzie: se toarnă o cană de apă clocotită (200ml) peste o lingură de fructe uscate marunţite , se lasă acoperită 2-3min, se strecoară şi se beau 2-3 căni/zi;

 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:

Comentariile sunt închise.