Ce este Chlorella?

Chlorella este o algă verde unicelulară de apă dulce. Este un superaliment, o sursă de hrană bogată în proteine şi nutrienţi esenţiali şi este cultivată în multe ţări mai ales în Japonia, Germania, Taiwan. Chlorella este denumirea generică a peste 28 de specii de alge verzi iar cele mai des utilizate sunt Chlorella vulgaris şi Chlorella pyrenoidosa.

Numele de „Chlorella” provine din cuvântul grecesc „chloros” care înseamnă „verde” şi sufixul diminutiv latin „ella” care înseamnă „mic”, cu referire la culoarea verde pronunţată a acestei alge.

Chlorella este prezentă pe Terra de peste 2 miliarde de ani, fiind un organism viu poate fi descris ca „originea plantelor de pe pământ”. Este considerată a fi una dintre cele mai vechi forme de viaţă existente care a jucat un rol important în formarea atmosferei terestre prin fixarea dioxidului de carbon şi eliberarea oxigenului prin fotosinteză.

Aceste micro-alge se pot reproduce prin diviziune celulară în condiţii optime de cultivare de până la 8 ori/zi şi au cea mai importantă sursă de clorofilă de pe planetă. Clorofila este pigmentul care se găseşte în părţile verzi ale plantelor, acesta joacă un rol fundamental în fotosinteză. Este un compus important care ajută la curăţarea şi detoxifierea organismului.

Datorită dimensiunilor sale extrem de mici descoperirea sa a avut loc abia la sfârşitul secolului al XIX-lea. Microbiologul neerlandez Martinus Willem Beijerinck a descoperit alga verde Chlorella vulgaris în anul 1890, care a studiat algele din lacul de acasă. El a numit-o Chlorella din cauza culorii sale verzi intense. În anul 1960 oamenii de ştiinţă au aflat că este imposibil de digerat în starea sa naturală din cauza pereţilor celulari duri care încapsulează nutrienţii. Pentru a le face consumabile sunt supuse unor metode precum procesare termică, procesare mecanică, utilizarea enzimelor, utilizarea alcalină sau utilizarea acidului, pentru a sparge pereţii celulari duri înainte de a fi utilizată ca supliment alimentar. Acesta face chlorella să fie mai uşor de absorbit de către organismul uman.

Varietăţi Chlorella vulgaris: Chlorella vulgaris var. vulgaris, Chlorella vulgaris var. autotrophica.

Sinonime Chlorella vulgaris: Chlorella vulgaris var. viridis, Chlorella ellipsoidea.

Ce substanţe conţine Chlorella? proteine vegetale de înaltă calitate 50-60% (în stare uscată), amidon, lipide, fibre, antioxidanţi, toţi aminoacizi esenţiali, clorofilă 1-4 % din greutatea uscată dar depinde de specie şi condiţiile de cultivare, acizi graşi esenţiali (acid linoleic, acid alfa- linoleic), fitonutrienţi, minerale (fier, magneziu, zinc, iod, potasiu, calciu, cupru), vitamine (A, toate B-urile inclusiv B12, C, E, K). Este cea mai bună sursă din lume de ARN (acid ribonucleic), conţine de 20 de ori mai mult ARN decât sardinele. Conţine şi acid dezoxiribonucleic (ADN), ambii acizi nucleici sunt benefici pentru sănătate şi pot contribui la îmbunătăţirea funcţionării sistemului imunitar, a procesului de regenerare celulară şi la sinteza proteinelor.

Ce beneficii are Chlorella? ajută la detoxifierea organismului, elimină şi împiedică absorţia metalelor grele (plumb, mercur, uraniu), întăreşte sistemul imunitar, luptă împotriva infecţiilor virale şi bacteriene şi contribuie la formarea celulelor imune, susţine funcţiile creierului şi ficatului, îmbunătăţeşte digestia, accelerează procesul de vindecare, este eficientă în reducerea simptomelor foarte multor tipuri de cancer, favorizează eliminarea grăsimilor şi reduce colesterolul, contribuie la reglarea metabolismului şi la echilibrul hormonal, luptă împotriva anemiei, datorită clorofilei poate creşte numărul de globule roşii din sânge şi la protejarea împotriva daunei oxidative.

Utilizare: se găseşte sub formă de capsule, extracte, tablete sau pulbere. Pulberea de chlorella poate fi amestecată cu apă, suc, iaurt, smoothir-uri, are un miros şi o aromă uşor de alge marine sau de ulei de peşte care poate fi ascuns în supe, sosuri, deoarece gătitul nu îi diminuează valoarea nutritivă. Poate fi găsit procurat din magazine cu produse naturiste, magazine specializate în suplimente alimentare.

Alte utilizări: datorită capacităţii sale de a elimina o varietate mare de poluanţi (îngrăşăminte, detergenţi, metale grele, pesticide, produse farmaceutice şi altele) este privit ca un potenţial microorganism în studiile de bioremediere pentru atenuarea poluării mediului. Pe lângă soia, porumb şi rapiţă, chlorella poate fi o sursă bună de bioenergie (biodiesel, bioetanol). Datorită conţinutului de minerale şi vitamine este folosit ca aditiv alimentar. Este considerată o sursă de hrană şi de energie deoarece eficienţa sa fotosintetică poate ajunge la 8 % care o depăşeşte pe cea a trestiei de zahăr.

Care este diferenţa dintre Chlorella şi Spirulină?

Chlorella: este o algă unicelulară de culoare verde-smarald, are o formă rotundă, are un perete nedigerabil, conţine o cantitate dublă de clorofilă decât spirulina, conţine vitamine, minerale,  aminoacizi, fier, conţine 50% proteine faţă de spirulina, este adesea folosită pentru detoxifierea organismului şi îmbunătăţirea digestiei.

Spirulina: este un microorganism multicelular de culoare verde-albăstrui, are o formă de spirală, are un perete digerabil, conţine vitamine, minerale, aminoacizi, spirulina conţine mai mult fier decât chlorella, este o sursă mai bună de proteine 60-70% decât chlorella, este adesea utilizată pentru creşterea sistemului imunitar, creşterea energiei şi a trata anemia.

Sprulina şi Chlorella pot fi utilizate şi combinate în scopuri diferite, în funcţie de nevoile individuale!

Atenţionare: persoanele alergice la mucegai pot fi alergice la chlorella, deoarece algele sunt crescute într-un mediu umed şi bogat în nutrienţi care este propice pentru dezvoltarea mucegaiului. Persoanele care au alergie la iod sau cei cu hipertiroidism ar trebui să evite consumul de chlorella. Chlorella poate amplifica efectele oricăror medicamente care cresc sensibilitatea la lumina soarelui. Cei care au probleme digestive, cei care ţin tratament cu anticoagulante ar trebui să consulte medicul de specialitate. De reţinut este faptul că rezultatele variază de la o persoană la alta. Este posibil ca în unele cazuri în care chlorella cultivată în mod artificial să nu conţină iod. Cantitatea de substanţe nutritive poate varia în funcţie de specie, metoda de cultivare şi condiţiile de mediu.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *