Kaempferia galanga- Galangul mic

 

Face parte din Familia Zingiberaceae (Zingiberacee), este o plantă perenă, fără tulpini, înaltă până la 30 cm, se găseşte la margini de pădure, sau cultivată ca şi plantă ornamentală, creşte cel mai bine într-un sol bogat în humus, umed, fertil, bine drenat, în umbră parţială, îşi are originea în Asia şi Africa, i se mai apune şi kencur, aromatic ginger, sand ginger, cutcherry, resurrection lily, chandramulika, karchoor;

Numele genului „Kaempferia”, aminteşte de botanistul german Engelbert Kaempfer, epitetul specific „galanga” derivă din cuvântul arab „khalanjan” care înseamnă „ghimbir chinezesc;

Sinonime: Alpinia sessilis, Kaempferia humilis, Kaempferia rotunda, procumbens, plantaginifolia, marginata, latifolia;

Florile: sunt albe, mici şi parfumate, cu pete purpurii, de scurtă durată, seamănă cu florile de iris sau orhidee, înflorirea durează o perioadă de două luni;

Fructele: sunt mici, de forma unor bace şi au culoare roşie;

Frunzele: cresc direct din rizom, sunt groase, rotunjite, de 6 cm lungime, pe partea superioară este de culoare verde-închis lucios, iar pe partea inferioară de un verde-deschis, formează o rozetă pe sol atunci când cresc, încep să crească la mijlocul primăverii;

 

Rădăcina: este un sistem radicular fibros, de culoare roşiatică-maro închisă, interiorul este de culoare albă, tulpina este transformată în rizom care are o lungime de 5-6 cm, conţine mai mulţi tuberculi proeminenţi, orientate vertical, şi altele secundare mai mici,

Substanţe: cineol, borneol, camphene, kaempferol, kaempferidă, cinamaldehidă, acid p-metoxicinnamic, cinamat de etil, p-metoxicinnamat de etil, proteine, amidon, fibre, substanţe minerale: potasiu, fosfor, magneziu, fier, mangan, zinc, cobalt, nichel;

Utilizare: rădăcina este folosită pentru asezonarea mâncărurilor ca mirodenie cu aromă camforică, folosită în bucătăria asiatică (cu gust şi aspect asemănător ghimbirului dar galanga este mult mai aromată şi intensă), în aromatizarea produselor alimentare şi băuturilor, rădăcinile tinere sunt muraţi sau mâncaţi sub formă de legume, frunzele tinere folosite sub formă de salată, extractele din plantă ajută la distrugerea larvelor de ţânţari, sub formă de pulbere în plicuri pentru a respinge moliile;

Rădăcina plantei conţine uleiuri esenţiale, folosită în medicina tradiţională chineză sub formă de decoct, pulbere sau tinctură , util la tratarea inflamaţiilor faringiene, oculare, cefalee, probleme digestive, dureri reumatice, hipertensiune arterială, astm, pentru a trata răcelile, tuse, afecţiunile bronşice, dispepsia (indigestie), îmbunătăţeşte pofta de mâncare, scade colesterolul rău, elimină radicalii liberi şi viruşii, extern se aplică sub formă de pulbere pe răni, umflături, ulcere, se face gargară pentru durerile de gât, frunzele şi rizomii sunt folosiţi în produse cosmetice, în terapia aromelor, în amestecurile de masaj în calmarea durerii;

 Avertizare: în Asia rădăcina este considerată un medicament psihoactiv , având şi alte aplicaţii fiind folosit în amestecuri de plante pentru săgeţile otrăvitoare , nu este indicată celor care suferă de boli grave ale tractului  digestiv.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:

Comentariile sunt închise.