Printre cele mai scumpe tipuri de nuci din lume se numără: nucile de Brazilia, alunele de pădure, fisticul, nucile Pecan, nucile Caju, migdalele, seminţele de pin dar nucile de Macadamia le întrece pe toate pentru că sunt versatile fiind folosite în multe tipuri de mâncăruri sărate şi dulci, nenumăratele beneficii asupra sănătăţii, sunt doar câteva locuri din lume unde aceste nuci prosperă şi necesită o mare atenţie şi îngrijire pentru a da roade.
Macadamia face parte din Familia Proteaceae, este un arbore sempervirescent (veşnic verde) de aproximativ 5 metri înălţime dar poate ajunge la 12 metri în unele cazuri.
Rodeşte după vârsta de 7-10 ani de la plantare, nu tolerează îngheţul, este potrivit zonelor în care există anotimpuri alternative umede şi uscate, preferă solurile fertile bine drenate, are o durată de viaţă de 60-100 de ani.
Este originar din Australia (New South Wales, Queesland), i se mai spune şi bauple nut, boombera, poople nut, Australian nut, jindilli, gyndl, macadamia nuts, kindal kindal. Copacii sunt crescuţi ca plante ornamentale în regiunile subtropicale pentru frunzele lucioase şi florile lor atractive.
Sunt cunoscute 3 specii de Macadamia comestibile : Macadamia intergrifolia (macadamia cu coajă netedă), Macadamia tetraphylla (macadamia cu coajă aspră) şi Macadamia ternifolia (macadamia cu fructe mici).
Nucile nu sunt culese din copac, atunci când sunt coapte ele cad şi sunt strânse de jos.
Numele de Macadamia a fost dat de fizicianul germano-australian Ferdinand von Mueller în anul 1857 după numele fizicianului australian John Macadam cel care a descoperit arborele în pădurea tropicală de pe coasta de est australiană.
Cojile de nuci sunt deosebit de dure, acestea sunt de cinci ori mai dure decât cojile de alune totodată au proprietăţi mecanice similare cu aluminiu şi o valoare calorică aproape egală cu cea a lignitului (cărbune natural de calitate inferioară). Pulberea obţinută din cojile zdrobite este atât de dură încât poate fi folosită ca material abraziv industrial.
Specia de papagal Anodorhynchus hyacinthinus (Hyacinth macaw) care se hrăneşte cu nucile de macadamia sunt una dintre puţinele animale capabile să deschidă coaja şi să scoată nuca, acesta este şi cea mai mare specie de papagal zburător.
Substanţe: nucile de macadamia sunt uşor crocante, cu gust dulceag, untoase, au cel mai mare conţinut de grăsimi nesaturate dintre toate nucile care reduc nivelul colesterolului din sânge şi astfel duc la scăderea riscului de boli de inimă. Acestea conţin: proteine, carbohidraţi, zaharuri, acizi graşi (acid arahidonic, eicosenoic, linoleic, oleic, stearic, palmitoleic, palmitic, miristic), fibre, substanţe minerale: calciu, sodiu, magneziu, fosfor, fier, zinc, vitamine: B1, B2, B3, B5, B6, B9 (acid folic), E, C.
Ştiaţi că: Ziua Naţională a Nucilor de Macadamia este celebrată pe data de 4 septembrie?