Grădina Botanică Iaşi

Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iaşi se află lângă Parcul Expoziţiei pe strada Dumbrava Roşie, nr 9. A fost inaugurată în anul 1963 şi este cea mai veche Grădină Botanică din România. Prima Grădină Botanică a fost fondată în anul 1856 de către medicul şi botanistul român Anastasie Fătu.

Iniţial se afla în locul numit Râpa Galbenă (sau Esplanada Elisabeta) până în anul 1886 când terenul a fost vândut de către urmaşii lui. După care a fost construit în diferite locuri până s-a ajuns în spaţiul actual pe dealul Copoului. Astăzi grădina acoperă o suprafaţă de aproximativ 100 de hectare fiind una dintre cele mai mari din Europa.

Primul director al Grădinii Botanice din Iaşi a fost botanistul român Emilian Ţopa. Este ctitorul noii Grădini Botanice fiind cel care a organizat-o în anul 1963 pe noua locaţie din Dealul Copoului.

Program de vizită Grădina Botanică Iaşi: Luni şi Miercuri complexul de sere este închis. Complexul de sere este deschis Marţi, Joi, Vineri, Sâmbătă şi Duminică între orele 09:00- 16:00. Exterior zilnic între orele 09:00- 17:00.

Grădini Botanice din România: Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” a Universităţii din Bucureşti, Grădina Botanică „Alexandru Borza” din Cluj-Napoca, Grădina Botanică „Palatul Copiilor” din Tulcea, Grădina Botanică „Răsvan Angheluţă” din Galaţi, Grădina Botanică „Vasile Fati” din Jibou, Grădina Botanică „Alexandru Buia” din Craiova, Grădina Botanică Macea a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Judeţul Arad, Grădina Botanică Techirghiol, Grădina Botanică Universitară „George Emil Palade” din Târgu Mureş.

Ştiaţi că: cea mai veche Grădină Botanică academică din lume care nu a fost mutată niciodată din locaţia sa iniţială este Grădina Botanică din Padova, Italia (Orto Botanico di Padova). A fost fondată în anul 1545 şi este situată pe o suprafaţă de 2,2 hectare. Din anul 1997 face parte din Patrimoniul Mondial Unesco ?

Grădina Botanică Padova, Italia

 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *